AŞILAMA NEDİR?

AŞILAMA NEDIR?

Aşılama, iki bitkiyi vejetatif olarak bir araya getiren bir tekniktir. İki bitkinin çapraz tozlaşmasını sağlamak ve hibrit bir tohum üretmek yerine, aşılanmış bitkiler bir bitkinin köklerini ve alt kısmını (anaç) kullanır ve onu başka bir bitkinin üst kısmından bir ihale çekimine (filiz) bağlar. Bu genellikle iki bitkinin en iyi özelliklerini birleştirmek için kullanılır.

Bitkilerde Aşılama Nedir?

Günümüzde çoğu meyve ağacı anaçlara aşılanmaktadır. Ortaya çıkan bitkiye spesifik özellikler kazandırmanın yanı sıra , tohumdan türüne doğru büyümeyen bitkilerin yeniden üretilmesinin hızlı ve güvenilir bir yoludur.

Mahsul yetiştiriciliğinde veya mahsul tarımında, aşılama en yaygın olarak bitki yayılımı için yapay ve bitkisel bir yöntem olarak adlandırılır. Bununla birlikte, bir teknik veya prosedür olarak, başka birçok kullanımı vardır.

Bitki aşılama  , bitki parçalarının birleştirilmesi ve tek bir bitki olarak büyümeye devam etmesinin nihai amacı ile birleştirildiği bir prosedürdür. Bu nedenle aşılanmış bir bitki, iki veya daha fazla bitkiden türetilmiş parçaların bir bileşimidir.

Aşılama genellikle ksilem ve floem arasında sürekli bir vasküler kambiyum bulunduğundan dikotlar ve gymnospermler için geçerlidir. Ancak vasküler kambiyumu olmayan monokotlarda başarılı greftler nadir ve zordur.

Aşılamada iki terim yaygındır:  anaç  ve  kalem . Bu terimler her zaman diğer bitki çoğaltma yöntemlerinden ziyade aşılamanın ne olduğuna atıfta kullanılır.

Anaç olarak da adlandırılan,  understock  veya basitçe  stok bitkinin alt bölümüdür. Kökleri ihtiva eden sap aşılı bitki çekimin en alt parçası olmaktır. Anaç, bitkinin üst kısımlarına besin iletimi ve destek sağlar.

Aşılamada kullanılan alt bitki kısmına anaç denir. Bu genellikle sağlıklı bir kök sistemidir ve gövdenin bir kısmıdır.

Aşı kalemi veya  torunlar , anaç katılmış ve bitki tamamen geliştirildiğinde bitki çekimi ana bileşenidir olan üst kısmıdır. Genellikle ana gövdeye ait kısım dışında birincil gövde (gövde) ve dallardan oluşur. Aşı kalemi, bitkinin  yaprak,  çiçek , meyve  ve  tohumlara göre özelliklerini belirler ve bu nedenle dikkatle seçilmesi gerekir.

Anaç üstündeki bölüme filiz denir. Harika lezzet, renk veya hastalık direnci gibi yararlı özelliklere sahip bir bitkiden genç bir sürgün veya tomurcuktur. Aşılı bir bitkinin, yaprakların, çiçeklerin, meyvelerin vb. En büyük büyümesi, filizden gelir. Anaç ve filizi birleştirerek güvenilir bir şekilde dayanıklı ve üretken bir bitki ile kurulacağınızdan emin olabilirsiniz.

Anaç ve filiz aynı türden olmak zorunda değildir, ancak yakından ilişkili olmalıdır, örneğin bir erik ağacının şeftali bir anaç üzerine aşılanması. Farklı dallarda birden fazla çeşit üreten elma ağaçları için olduğu gibi, bir anaç üzerine birkaç tane aşı yapmak da mümkündür.

Aşılama yoluyla bitki çoğaltılmasında, anaçla birleştirilecek olan filiz, çok sayıda tomurcuklu, genellikle küçük dallar olan bir gövde kısmından oluşur. Apikal tomurcuk genellikle dahil edilir, ancak diğer türler sadece aksiller tomurcuklara sahip aşı kalemleri veya aşı gözleri kullanılarak kolayca aşılanabilir. Filiz tek bir tomurcuktan oluştuğunda, aşılama yöntemi özellikle Tomurcuklanma olarak adlandırılır .

Aşılama Nedir: Bitki Üretim Yöntemi ve Diğer Kullanımlar

1.  Bitki Yayılımı  Bazı bitki türleri ve çeşitlerinde, aşılama, bitki özelliklerinde homojenliğin istendiği daha iyi kütle yayılımı yöntemidir. Bu, diğer aseksüel yöntemlerin etkisiz olduğu bitkilerde böyledir. Ayrıca, diğer yöntemlerin çok sayıda ekim malzemesinin mümkün olan en kısa sürede üretilmesine izin vermediği durumlarda da kullanılır. Tomurcuklanma tek bir anne bitkisinden daha fazla klon üretme potansiyeline sahip olsa da, tek bir tomurcuklu scions kullanıldığında, scionun büyümesi yavaştır ve dikim için doğru boyutlarda tomurcuklanan bitkilerin üretilmesi daha fazla zaman alacaktır. Bitki çelikleri genellikle aynı büyüme oranını gösterir.

2. Özel Karakteristik Anaçlarla Kompozit Bitkiler Üretmek.  Arzu edilen scions, ağır, ıslak veya kuru topraklar gibi belirli koşullara uyarlanmış veya toprak kaynaklı zararlılara ve hastalıklara dirençli anaçlara aşılanabilir. Aşılı bitkinin canlılığını artıracak veya cüceye neden olacak anaçlar da vardır. Narenciye, bazı anaçlar daha iyi boyut ve kalitede meyve üretimini desteklemektedir (Hartmann ve Kester 1975).

Genel olarak, başarılı bir birleşmeye yol açan anaç ve filizin uyumluluğu, taksonomik sınıflandırmalarına ne kadar yakın olduklarına bağlıdır. Aynı tür içindeki bitkiler arasında başarılı bir birlik olasılığı daha fazla sağlanır. Ancak, nesiller arası aşılama artık daha uyarlanmış ve hastalığa dayanıklı anaçlardan yararlanmak için bitki çoğalmasında yaygın olarak uygulanmaktadır. Örnekler, patlıcan ( Solanum melongena ) ve anaç olarak domates ( Lycopersicon esculentum ) ve karpuz ( Citrullus lanatus ) ile patlıcan ( Solanum melongena ) ve upo veya şişe kabaktur ( Lagenaria siceraria ) . Patlıcan ve domates Solanaceae familyasına aitken,   balkabağı ve karpuz ailenin birer üyesidir. Cucurbitaceae .

3. Yetişkin Ağaçların İstenilen Türlere Dönüştürülmesi.  Büyük, olgun ağaçlar, topworking (veya üst aşılama) ile arzu edilen özelliklere sahip başka bir türe veya türe dönüştürülebilir. “Carabao” mangodan elde edilen filizlerle tepenin yeniden şekillendirilmesi, meyve vermeye başlayan ancak daha düşük bir türe ait olduğu görülen mango ağaçlarına uygulanmıştır. Intervarietal dönüşüm ayrıca eski ve verimsiz kahvenin gençleşmesi ile bağlantılı olarak başvurulur. Benzer şekilde, bazı dioik ağaçlar, tüm meyve bahçesi için polen tedarikini sağlamak için onları üretken hale getirmek için erkekten dişi veya dişiden erkeğe dönüştürülebilir.

4. Botanik Merakı Üretmek.  Özel bitki türleri, aynı anaç üzerinde farklı özelliklere sahip iki veya daha fazla scion aşılanarak üretilebilir. Örneğin, bir mango ağacı, farklı dalların farklı meyve türlerini taşıyacağı şekilde üst üste işlenebilir. Bir kroton veya san francisco ( Codiaeum variegatum ), farklı yaprak türleri ve renklendirmeleri olan bir yeşillik içerebilir.

5.  Sanatsal Geliştirme.  Bonsai’de, gövdenin veya dalın belirli bir bölümünde önemli bir daldan yoksun olan bir ağaç, genellikle bir yanına veya bir yakına aşılama yoluyla bir filiz aşılamak suretiyle birine sahip olabilir. Bu, aşılama ve çeşitli teknikleri hakkında önemli bir anlayış gerektiren ince bonsai ağaçları oluştururken uygulanan bir stratejidir.

6. Hasarlı Ağaçların Onarımı.  Gövdenin hasarlı kısımları olan ağaç bitkileri keçi ve karabaos olduğu yerlerde yaygındır. Bazen gövdelere ve dallara verilen hasar, yangın, böcekler, hastalıklar, mekanik etki ve aletlerin yanlış kullanımı nedeniyle de meydana gelir. Bu hasarlı parçalar, inarching veya köprü aşılama ile onarılabilir ve kaydedilebilir.

7. Ankraj ve Destek.  Güçlü rüzgarlara eğilimli yerlerde, ağaç mahsullerinin toprağa iyi sabitlenmesi avantajlıdır. Konaklama, iniş ile tripodlar veya çok gövdeli ağaçlar üretilerek önlenebilir veya en aza indirilebilir. Benzer şekilde, zayıf dalların ve yarık gövdelerin parantez aşı ile kırılması önlenebilir.

8. Aşılama Nedir:   Virüs Hastalıkları için Endeksleme .  Bazı bitkiler virüs hastalıklarına karşı güçlü bir toleransa sahiptir, böylece hastalık mevcut olsa bile, çok az belirti gösterir veya hiç belirti göstermezler. Virüsü taşıyabilecek bitkileri tanımlamak için, bu tür bitkilerden elde edilen filizler veya tomurcuklar sağlıklı, duyarlı bir gösterge  bitkisine aşılanır  . Aşı kalemi veya tomurcuk türetildiğinden şüphelenilen bitki enfekte olursa, virüs bulaşır ve gösterge bitki hastalığın semptomlarını gösterecektir.

İlgili resimİlgili resimİlgili resimİlgili resimgrafting plant ile ilgili görsel sonucuİlgili resim

Bir cevap yazın